کانادا شکایات بابت هواپیمای ساقط شده توسط سپاه را ‘رسما به جمهوری اسلامی اطلاع داد’

0
100

هشت ماه پس از سرنگون کردن هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین بر فراز تهران توسط دو موشک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، کانادا به جمهوری اسلامی رسما اطلاع داده که دو شکایت دسته‌جمعی علیه دولت جمهوری اسلامی و برخی مقام های ارشد حکومت از جمله بعضی از فرماندهان ارشد سپاه، در دادگاه های این کشور به جریان افتاده است.

روز هجدهم دی ماه ۹۸ ساعاتی پس از شلیک چند موشک از جمهوری اسلامی به سوی یکی از پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق که به تلافی ترور قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه و کشته شدن او انجام گرفت، یک فروند هواپیمای مسافری خطوط هوایی اوکراین که در حال ترک ایران بود، با دو فروند موشک سپاه پاسداران ساقط شد و همه سرنشینان و خدمه آن کشته شدند.

امیرعلی حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران گفته که جمهوری اسلامی پس از این حمله در انتظار واکنش موشکی آمریکا بوده اما “بنابر ملاحظاتی” آسمان کشور به روی هواپیماهای مسافری بسته نشده بود.

مقام های جمهوری اسلامی پس از سه روز انکار شلیک به این هواپیما، مسئولیت سرنگونی آن را پذیرفتند. به فاصله کوتاهی پس از این سرنگونی گروهی از خانواده های قربانیان شکایتی را در یکی از دادگاه های کانادا علیه دولت و مقام های ارشد دولت جمهوری اسلامی به ثبت رساندند.

روزنامه نشنال پست کانادا می گوید تاخیر در به جریان افتادن این شکایت ها باعث این گمانه زنی شده بود که دولت کانادا سرگرم مذاکره با جمهوری اسلامی برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک است اما پس از شکایت وکلا به دادگاه بابت این موضوع، اعلام شد که تاخیر ناشی از مسائل مربوط به همه‌گیری و شیوع ویروس کرونا بوده است.

جمهوری اسلامی و کانادا روابط سیاسی با یکدیگر ندارند و سفارتخانه های دو کشور در تهران و اتاوا تعطیل است.

بر اساس این گزارش، وزارت خارجه کانادا در نامه ای به وزارت خارجه جمهوری اسلامی رسما موضوع این دو شکایت را به اطلاع مقام های جمهوری اسلامی رسانده است.

یکی از وکلای مدافع این پرونده گفته است که سرنگون کردن هواپیمای مسافربری “یک اقدام تروریستی است” و گفته است که دادخواستی که به دادگاه ارائه شده جمهوری اسلامی را به “سهل‌انگاری” در مورد این پرواز متهم کرده است.

یکی از دفاتر حقوقی که وکالت شکات را در این پرونده به عهده گرفته اعلام کرده است که شکایت خود را از طریق ایمیل به افرادی که در این دادخواست از آنها نام برده شده، رسانده و نسخه ای از همین شکایت نامه را هم به دفتر سیدعلی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی فرستاده و رسید آن را هم دریافت کرده است.

جمهوری اسلامی اعلام کرده که به زودی مذاکرات با اوکراین برای چگونگی حل و فصل اختلافات درباره این هواپیمای سرنگون شده را آغاز خواهد کرد. جعبه های سیاه این هواپیما پس از حدود هفت ماه که از ساقط کردن این هواپیما می گذشت سرانجام با موافقت ایران به فرانسه ارسال و اطلاعات آن بازخوانی شد.

بی بی سی نوشت؛ در زمان اعلام سرنگون شدن این هواپیما توسط سپاه برخی از شهروندان ایرانی به طور خودجوش به یاد قربانیان آن در تهران و برخی از شهرهای ایران شمع روشن کرده بودند. مقام های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی برخی از این افراد را احضار یا دستگیر و علیه آنها احکام زندان صادر کردند.