شورای امنیت قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی را رد کرد

0
241

شورای امنیت سازمان ملل متحد جمعه شب در جریان نشستی مجازی پس از رای‌گیری از اعضا قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی جمهوری اسلامی را رد کرد.

مخالفت قابل پیش‌بینی شورای امنیت سازمان ملل متحد با طرح ایالات متحده که واشنگتن پیش‌تر برای تصویب آن رایزنی‌های زیادی با کشورهای مختلف جهان انجام داده بود، ناکامی بزرگی برای کاخ سفید چند ماه پیش از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا به حساب می‌آید.

واشنگتن در نخستین واکنش به رد قطعنامه پیشنهادی خود که با مخالفت جدی روسیه و چین همراه بود این رای را «غیرقابل توجیه» خواند و تاکید کرد که برای جبران آنچه رویکرد «اشتباه» شورای امنیت خوانده شده به تلاش‌‌های خود ادامه خواهد داد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی توییتر از ناکامی شورای امنیت در پاسخگو کردن جمهوری اسلامی سخن گفت و بار دیگر جمهوری اسلامی را بزرگترین حامی تروریسم در جهان خواند که به واسطه این رای اجازه خواهد یافت به سلاح‌های مرگبار دست پیدا کند.

وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرده که کشورش برغم مخالفت شورای امنیت با تمدید تسلیحاتی جمهوری اسلامی به تلاش‌های خود برای تصحیح این «کار اشتباه» ادامه خواهد داد.

از سوی دیگر جمهوری اسلامی با به رخ کشیدن «دیپلماسی فعال» خود و اشاره به استحکام حقوقی توافقنامه‌های هسته‌ای وین، مخالفت شورای امنیت با قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی این کشور را «شکستی تاریخی» برای آمریکا قلمداد کرد.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی با انتشار پیامی توییتری در این خصوص تاکید کرد: «در تاریخ ۷۵ ساله سازمان ملل سابقه نداشته که آمریکا تا این حد منزوی باشد. به‌رغم همه سفرها، فشارها و دوره گردی‌ها، آمریکا توانست فقط یک کشور کوچک را با خود همراه کند.»

قطعنامه پیشنهادی آمریکا تنها ۲ رای موافق بدست آورد

گفتنی است که قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی تنها دو رای موافق اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد را با خود همراه کرد.

جدا از ایالات متحده به عنوان کشور پیشنهاد دهنده، تنها جمهوری دومینیکن به این قطعنامه پیشنهادی رای مثبت داد. روسیه و چین که خود را آماده کرده بودند تا در صورت تصویب قعطنامه آن را وتو کنند مخالفان جدی طرح واشنگتن بودند و یازده عضو دیگر شورای امنیت از جمله بسیاری از متحدان اروپایی ایالات متحده چون فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز به آن رای ممتنع دادند.

همراهی نکردن متحدان اروپایی ایالات متحده

منتقدان اقدام آمریکا به ویژه اروپایی‌ها این رویکرد را تلاشی از سوی کاخ سفید برای کسب امتیازی بزرگ پیش از انتخابات ریاست جمهوری دانسته و برغم موافقت ضمنی با تمدید تحریم‌های تسلیحاتی جمهوری اسلامی از افتادن در این «بازی» خودداری کردند.

آن گوگن، معاون نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل متحد در گفتگو با خبرگزاری فرانسه ضمن اشاره به «تبعات سنگین پایان تحریم‌ تسلیحاتی جمهوری اسلامی بر امنیت و ثبات منطقه‌ای» یادآور شده که کشورش به این دلیل رای ممتنع داد که قطعنامه پیشنهادی را «پاسخی متناسب» نمی‌دانست.

وی همچنین با انتقاد از رویکرد آمریکا گفته است که واشنگتن برای کسب یک اجماع تلاش نکرد و با رویکردی یکجانبه سعی داشت اقتدار و یکپارچگی شورای امنیت را به خطر بیاندازد.

این قطعنامه برای تصویب نهایی دست کم به ۹ رای موافق اعضای شورای امنیت نیاز داشت که حتی در این صورت با وتوی از پیش اعلام شده روسیه و چین تایید نهایی شورا را بدست نمی‌آورد.

یورونیوز نوشت؛ ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پیش از به رای گذاشته شدن قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده در سازمان ملل متحد خواستار نشستی مجازی با حضور پنج عضو دائم شورای امنیت به همراه جمهوری اسلامی و آلمان شده بود.