مرکل: توافق اتمی جمهوری اسلامی بی‌نقص نیست

0
153

ساعاتی پس از پایان مذاکرات بیست و هشت کشور عضو اتحادیۀ اروپا در شهر صوفیه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، اظهار داشت که کشورهای عضو این اتحادیه معتقدند که توافق اتمی جمهوری اسلامی “بی نقص نیست، هر چند همگی اظهار می‌دارند که باید این توافق را حفظ کرد و مذاکراتی را با جمهوری اسلامی دربارۀ دیگر موضوع ها از جمله موشک های بالستیکی این کشور ادامه داد.”

آنگلا مرکل این سخنان را پیش از نشست اتحادیۀ اروپا و کشورهای بالکان ایراد کرد. چهارشنبه شانزدهم مه، بیست و هشت کشور عضو اتحادیۀ اروپا نشستی را برای بررسی نتایج تصمیم رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر خروج این کشور از برجام و همچنین سیاست های چالش‌انگیز آمریکا در قبال اتحادیۀ اروپا برگزار کردند.

در اظهاراتی جداگانه، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گفت : صرف نظر از تصمیم‌های رئیس جمهوری آمریکا می کوشیم چارچوب توافق اتمی با جمهوری اسلامی را حفظ کنیم.” رئیس جمهوری فرانسه تصریح کرد که کشورهای اروپایی از نظر سیاسی متعهد خواهند شد که شرکت های آنان در ایران باقی بمانند.” رئیس جمهوری فرانسه سپس تأکید کرد که کشورهای اروپایی همزمان مذاکراتی را با جمهوری اسلامی برای رسیدن به یک توافق ضروری گسترده تر انجام خواهند داد.

امانوئل ماکرون در توضیح این توافق گسترده تر گفت : “باید توافق اتمی ٢٠۱۵ را با توافقی دربارۀ برنامۀ اتمی جمهوری اسلامی پس از سال ٢٠٢۵، و همچنین دربارۀ فعالیت های بالستیکی جمهوری اسلامی و حضور این کشور در منطقه تکمیل کرد.”

اگر چه نشست بیست و هشت کشور عضو اتحادیۀ اروپا در صوفیهبه نتایج و تصمیم گیری های رسمی منجر نشد، اما، کشورهای اروپایی به این نتیجه رسیدند که برغم تصمیم های اخیر آمریکا دربارۀ  پیمان پاریس دربارۀ آب و هوا، عوارض گمرکی و توافق اتمی جمهوری اسلامی، “اتحادیۀ اروپا باید به مبارزۀ خود برای یک نظم بین المللی مبتنی بر قاعده ادامه بدهد.”

در نشست سوفیا، رئیس شورای اروپا، دونالد توسک، رویکرد “هوسبازانه و ناپایدار” دولت کنونی آمریکا را مورد انتقاد قرار داد و با اشاره به تصمیم های اخیر رئیس جمهوری آمریکا گفت : “با داشتن چنین دوستانی، به دشمن نیاز نداریم.”

کشورهای اروپایی در نظر دارند که برای جلوگیری از اعمال تحریم های آمریکا در قبال شرکت های اروپایی فعال یا حاضر در ایران از ابزار متقابل و دفاعی در قبال شرکت های آمریکایی در اروپا استفاده کنند. اما، به اعتراف ژان-کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، کارآیی این ابزار در مقابل تحریم های آمریکا محدود است. شرکت فرانسوی “توتال” از هم اکنون اعلام کرده که از طرح سرمایه گذاری در میدان نفتی پارس جنوبی صرف نظر می کند، اگر دولت آمریکا این شرکت را از تحریم های خود معاف نسازد.

دونالد توسک، رئیس شورای اروپا، گفته است که او در مذاکراتش با آمریکا در خصوص شرکت های اروپایی فعال در ایران خواستار معافیت دائمی آنها از تحریم های واشنگتن خواهد شد. کشورهای اروپایی می گویند که آنان حاضر نیستند تحت فشار و ارعاب با آمریکا مذاکره کنند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه؛ پیشتر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان فدرال، گفته بود، که برغم مشکلات جاری در مناسبات میان اروپا و آمریکا، مناسبات دو طرف از اهمیت حیاتی برخوردار است.