تبدیل عروس دریایی به کاوشگر!

0
205

دانشمندان با اتصال یک پروتز به بدن عروس‌های دریایی موجب سریعتر شنا کردن آنها شدند تا از آنها برای کاوش‌های اعماق دریا استفاده کنند.

دانشمندان موسسه فناوری کالیفرنیا(کلتک-Caltech) و دانشگاه استنفورد می‌خواهند عروس‌های دریایی‌ را به کاشفانی در اعماق دریا تبدیل کنند که می‌توانند به سراسر اقیانوس سفر کنند و هنگام سفر، اطلاعات محیط را ضبط کنند.

محققان در مقاله‌ای که در مجله Science Advances منتشر شده است، توضیح داده‌اند که چگونه پروتزهای ریز و میکروالکتریکی را ابداع کرده‌اند که می‌تواند به عروس دریایی متصل شده  و باعث شوند آنها سریعتر و کارآمدتر شنا کنند.

این وسیله با قطر حدود دو سانتی متر و یک قلاب چوبی به عروس دریایی وصل می‌شود و عروس دریایی را با تکانه‌های الکتریکی تحریک می‌کند تا سریعتر شنا کند. عملکرد این وسیله مشابه روشی است که یک ضربان‌ساز، قلب را تحریک می‌کند تا بهتر بتپد.

این دستگاه موجب تسریع سه برابری شنای عروس دریایی می‌شود و عروس دریایی حدود چهار تا شش سانتی متر در ثانیه شنا می‌کند.

عروس دریایی در این آزمایش تنها دو برابر انرژی مصرف کرد و این نشان می‌دهد که این دستگاه باعث می‌شود کاوش این موجودات ارزش و کارایی بیشتری داشته باشد.

محققان می‌گویند عروس‌های دریایی را با دقت ارزیابی کرده‌اند تا از عدم آسیب دیدن آنها اطمینان حاصل شود. عروس دریایی گیرنده‌های مغزی یا گیرنده درد ندارد، اما می‌توانند هنگام تحمل فشار و استرس، یک ماده مخاطی ترشح کند. در حالی که آنها در این حالت و با وجود اتصال این دستگاه هیچ مخاطی ترشح نکردند و به محض اینکه پروتز برداشته شد، آنها با سرعت معمول خود شنا کردند.

اکنون که دانشمندان توانسته‌اند شنای عروس دریایی را سریعتر کنند، می‌خواهند راهی برای هدایت آن پیدا کنند تا بتوانند در مأموریت‌های تحقیقاتی در اقیانوس‌ها از آنها استفاده کنند.

به گفته این محققان، عروس دریایی با این پروتز بیش از هزار برابر کارآمدتر از ربات‌های کاوش دریا است، ضمن اینکه به وفور در اقیانوس‌ها دیده می‌شوند. همچنین آنها انرژی مورد نیاز خود را تامین می‌کنند و می‌توانند به عمیق‌ترین نقاط اقیانوس سفر کنند.

“جان دبیری” یکی از محققان این مطالعه گفت: تاکنون فقط 5 تا 10 درصد از حجم اقیانوس‌ها مورد بررسی قرار گرفته است، بنابراین می‌خواهیم از این موقعیت که عروس‌های دریایی در همه جای اقیانوس وجود دارند، استفاده کنیم تا پیشرفت قابل توجهی در اندازه گیری‌ها و اطلاعات داشته باشیم، کاری که به دلیل هزینه بالا توسط ربات‌ها و زیردریایی‌ها ممکن نیست.

وی افزود: اگر بتوانیم راهی برای هدایت این عروس‌های دریایی پیدا کنیم و همچنین آنها را به حسگرهایی مانند حسگر سنجش دمای اقیانوس، سنجش شوری، سنجش میزان اکسیژن و غیره مجهز کنیم، می‌توانیم یک نقشه جهانی از اقیانوس‌ها ایجاد کنیم، در حالی که تنها چند دلار برای هر عروس دریایی هزینه می‌کنیم.

محققان مدتها است که به استفاده از عروس‌های دریایی برای این منظور می‌اندیشند، چرا که روش بهتری نسبت به طراحی زیردریایی‌ها و کاوشگرهای رباتیک است.

عروس دریایی گونه‌ای از بی‌مهرگان است که در شاخه مرجانیان طبقه‌بندی می‌شود. این موجودات قادر به شنا کردن می‌باشند. گونه‌های متفاوتی از این جاندار وجود دارد. عروس دریایی در همه اقیانوس‌ها یافت می‌شود. گونه‌ای از آنها در آب شیرین زندگی می‌کند که اندازه‌ای کمتر از نیم اینچ و رنگی سفید و روشن دارد. این گونه نیش ندارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، عروس‌های دریایی از نظر شکل، اندازه و رنگ‌های متنوع به گونه‌های مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند. عروس‌های دریایی از قدیمی‌ترین موجودات زنده دریایی‌اند که از ۶۵۰ میلیون سال پیش تاکنون در دریاها زیست می‌نمایند.