انتقاد شدید ترامپ؛ «توافق ناشیانه: پول نقد دادیم،‌ چیزی نگرفتیم»

0
260

در آستانه ضرب الاجل ۱۵ اکتبر برای اعلام نظر رئیس جمهوری ایالات متحده درباره پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هسته ای، پرزیدنت ترامپ چهارشنبه شب در یک گفتگوی تلویزیونی با فاکس نیوز به شدت بار دیگر از توافق دو سال پیش بین جمهوری اسلامی و کشورهای پنج بعلاوه یک انتقاد کرد.

آقای ترامپ گفت این یکی از ناشیانه‌ترین توافق‌هایی است که تا به حال دیده‌ام. چند میلیارد دلار دادیم، هیچ نگرفتیم در عوض آنها راهی پیدا کردند که سریعاً به تسلیحات هسته‌ای برسند و حالا به این فکر کنید: ۱.۷ میلیارد دلار پول نقد. این پول نقدی است که از جیب شما می‌رود.

رئیس جمهوری آمریکا افزود: می‌دانید چند هواپیما پر از پول می‌شود؟ تا حالا یک میلیون دلار از نزدیک دیده‌اید؟… این ۱.۷ میلیارد دلار است. لابد می‌پرسید چه کسانی این پول را دریافت کردند؟ ما هیچ چیز به دست نیاوردیم. هیچ چیز. این بدترین توافق است.

اشاره آقای ترامپ به مبلغ ۴۰۰ هزار دلار از دارایی های مصادره شده جمهوری اسلامی بعد از انقلاب و ۱.۳ میلیارد دلار بهره آن است که در حاشیه توافق هسته ای، دولت اوباما به جمهوری اسلامی پرداخت کرد و پرداخت آن همزمان با آزادی زندانیان آمریکایی از جمهوری اسلامی شد،‌ به همین دلیل جمهوریخواهان اوباما را به پرداخت باج به جمهوری اسلامی متهم کردند.

قرار است رئیس جمهوری آمریکا تا روز جمعه نظر نهایی خود را درباره پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هسته ای اعلام کند. پیشتر اعلام شده بود آقای ترامپ راهبرد جامع خود در قبال ایران را روز پنجشنبه اعلام می کند اما به نوشته برخی رسانه های آمریکایی او روز جمعه سخنرانی خواهد کرد.

تصمیم به کنگره اطلاع داده شد

رسانه های آمریکایی گزارش دادند چهارشنبه شب هربرت ریموند مک‌مستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و دستیارانش نمایندگان کنگره آمریکا را از تصمیم نهایی پرزیدنت ترامپ درباره اعلام عدم پایبندی ایران به برجام مطلع کرده‌اند.

«هربرت ریموند مک‌مستر»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید بعد از چند ماه راهبردی در خصوص جمهوری اسلامی تدوین کرده که مورد موافقت سایر اعضای تیم امنیت ملی آمریکا نیز قرار گرفته است.

فاکس نیوز به نقل از منابع خود به بخشی از راهبرد جدید دولت اشاره کرد و نوشت پرزیدنت ترامپ در گزارش به کنگره پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هسته‌ای را تأیید نمی کند، اما با کنگره رایزنی‌ می کند تا مانع بازگشت تحریم‌های هسته ای جمهوری اسلامی شود.

رویترز گزارش داد چهارشنبه شب وزیر خارجه آمریکا نیز با برخی نمایندگان کنگره برای توجیه سیاست دولت در قبال جمهوری اسلامی جلسه داشته است.

همچنین ان‌بی‌سی گزارش داد دو مقام آمریکایی گفته‌اند هدف دولت ترامپ از فشار بر جمهوری اسلامی، مذاکره مجدد درباره محدودیت‌های زوال‌پذیر برجام برای جمهوری اسلامی، موسوم به بندهای «غروب آفتاب» است. در توافق هسته ای سقف ده تا ۱۵ ساله در نظر گرفته شده و بعد از آن منقضی می شود.

منتقدان برجام می گویند بعد از آن هیچ مانعی برای دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته ای نیست.

به نوشته ان‌بی‌سی، گسترش امکان بازرسی از سایتهای نظامی جمهوری اسلامی و توقف برنامه موشکی ایران دیگر خواسته‌های دولت ترامپ است.

پیشنهاد تغییر قانون توسط کنگره

آسوشیتدپرس می گوید بخشی از تلاش دولت ترامپ متقاعد کردن کنگره برای تغییر قانون است. در حال حاضر به موجب قانونی که کنگره بعد از توافق هسته ای به نام قانون «بررسی توافق هسته‌ای جمهوری اسلامی» دو سال پیش تصویب کرد،‌ دولت آمریکا موظف است هر ۹۰ روز یکبار گزارشی درباره پایبندی جمهوری اسلامی به برجام به کنگره ارائه کند. چنانچه دولت پایبندی جمهوری اسلامی را گواهی نکند، کنگره دو ماه برای بازگرداندن تحریم های هسته ای جمهوری اسلامی فرصت دارد.

آسوشیتدپرس به نقش از مقام های دولتی گزارش داد نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره پیش نویس قانونی را در دست دارند که تاکید گزارش دهی هر ۹۰ روز توسط دولت را لغو می کند.

به گزارش صدای آمریکا؛ طراح یکی از این پیشنویس ها باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا است که این روزها رابطه خوبی با رئیس جمهوری ندارد. طرح دیگر را نیز «تام کاتن»، سناتور جمهوری‌خواه نوشته است. این طرحها خواستار آن هستند که به جای رئیس جمهوری، جامعه اطلاعاتی آمریکا رفتارهای جمهوری اسلامی در خاورمیانه را ارزیابی کند.