سرگذشت افغانستان سرگذشت غریبی است؛ پناهگاه استراتژیکی که زمانی از سوی سازمان سیا برای مجاهدین افغان در دوره مبارزه آنها با نیروهای شوروی ساخته شده بود و در طول سالهای اخیر در کنترل طالبان قرار داشت، اکنون بهدست داعش افتاده است.
داعش افغانستان با انتشار فایلی صوتی اعلام کرده که نیروهایش موفق شدهاند منطقه «توره بوره» در شرق این کشور را از دست نیروهای طالبان خارج کنند و درگیریها در این منطقه اکنون پایان یافته است. مقامهای امنیتی نیز ساعتی بعد تأیید کردند که این منطقه بهدست داعش افتاده است.
اینها در حالی اتفاق میافتد که ۲۰۰کیلومتر آنطرفتر، در پایتخت، این دو گروه تروریستی، هر روز سعی میکنند در کشتار مردم بیدفاع از هم سبقت بگیرند. طی ۲ماه گذشته، کابل صحنه شدیدترین حملات انتحاری طی سالهای اخیر بوده است. آخرین مورد آن هم مربوط به حمله انتحاری داعش به مسجد الزهرا بود که ۴کشته به جا گذاشت.
منطقه توره بوره در ۱۰کیلومتری مرز پاکستان و در نزدیکی شهر جلالآباد قرار دارد. توره بوره نهتنها منطقهای استراتژیک بهحساب میآید، بلکه به لحاظ سمبلیک، هم برای طالبان و هم برای داعش از اهمیت بسیاری برخوردار است. توره بوره طی سالهای ۲۰۰۰و پس از آن، محل استقرار و اختفای بنلادن، سرکرده القاعده بود؛ همان گروه تروریستی که ابومصعب زرقاوی در سال ۲۰۰۴در عراق از آن انشعاب کرد و گروه تروریستی داعش را بنیان گذاشت.
توره بوره از مجموعه غارهایی تشکیل شده که در دوران اشغال افغانستان از سوی شوروی بهعنوان پناهگاههای نیروهای مجاهد مورد استفاده قرار میگرفت. بخشی از این مجموعه غارها سپس با کمک سازمان سیا تجهیز شد تا این نیروها علاوه بر اختفا، امکان ذخیره تسلیحات، تولید برق و برگزاری جلسات را هم داشته باشند. داعش پیش از این منطقه آچین در شرق و در نزدیکی توره بوره را هم به اشغال خود در آورده بود.
به گزارش همشهری؛ رویترز دیروز به نقل از ابو عمر خراسانی، یکی از فرماندهان ارشد داعش در افغانستان خبر داد که اشغال توره بوره پایان ماجرا نیست و داعش بهدنبال اشغال مناطق بیشتری از نقاط تحت کنترل طالبان و دولت است. اینها همه در شرایطی اتفاق میافتد که طبق گزارش نهادهای امنیتی در غرب، دولت مرکزی افغانستان اکنون ۶۵درصد از خاک این کشور را در کنترل خود دارد. وضعیت کنونی، بار دیگر پای نیروهای آمریکایی به افغانستان را باز کرده است. دولت ترامپ قرار است ۴هزار نیروی جدید به این کشور اعزام کند. تعداد نیروهای آمریکایی در این کشور در دوره باراک اوباما از ۱۰۰هزار نفر به کمتر از ۶هزار نفر رسیده بود.