رودخانه‌ای زیر آب؛یکی از شگفت‌انگیزترین نقاط روی زمین

0
236

این رودخانه یکی از غریب‌ترین مکان‌های سیاره زمین است؛ رودخانه‌ای بزرگ در زیر آب که توسط گازهای مسموم احاطه شده‌است.

جایی در حوالی شبه‌جزیره یوکاتان، میان دریای کارائیب و خلیج مکزیک، در میان جنگل‌های گرمسیری فرونشست زمین باعث ایجاد گودال‌هایی عمیق شده‌است، گودال‌هایی که به واسطه فروپاشی سنگ های آهکی آب‌های زیرزمینی اعماق را آشکار ساخته‌اند.

یکی از خارق‌العاده‌ترین این گودال‌ها سنوتا آنجلیتا نام دارد که از ویژگی خارق‌العاده‌ای برخوردار است. در عمق ۳۰ متری از آب موجود در این گودال رودخانه‌ای مجزا در جریان است. این رود در جایی شکل گرفته‌است که آب شور و آب شیرین با یکدیگر ترکیب می‌شوند و لایه ای ضخیم از گاز سولفید هیدروژن آن را در بر گرفته‌است که تنفس آن در لحظه انسان را می‌کشد.

این گودال که در نزدیکی شهر باستانی تولوم متعلق به قوم مایان‌ها در شرق سواحل شبه‌جزیره یوکاتان کشف شده‌است، در نگاه اول بسیار عادی به نظر می‌آید. این گودال در ظاهر شبیه به استخری زلال از آب شیرین است که اطراف آن را بافت گیاهی زیبایی پوشانده‌است. اما اگر به عمق ۳۰ متری آن بروید، رودخانه‌ای مرموز را می‌بینید که به صورت مجزا از میان محیط راکد اطرافش در جریان است.

ابر سولفید هیدروژنی که آن را در بر گرفته،‌ابری نامرئی و مسموم است که بویی شبیه به بوی تخم‌مرغ گندیده دارد. ضخامت این ابر ۳ متر است و غواصی در میان آن کاری بسیار دشوار است.

این گودال‌ها از آن رو حاوی آب شور و شیرین هستند که زمانی که سنگ‌های آهکی فرو می‌ریزند، مخزنی بزرگ ایجاد می‌کنند که در آن آب شیرین زیرزمینی با آب شور اقیانوس که از مسیر کانال‌هایی زیرزمینی به گودال می‌رسند ترکیب می‌شوند. به این ترتیب آب شیرین بالای آب سنگین‌تر شور شناور می‌شود و جایی که این دو با یکدیگر ترکیب می‌شوند، آبی بد‌طعم به نام هالوسلین ایجاد می‌کنند که این آب به صورت جداگانه میا آب شیرین و شور جریان پیدا می‌کند.

به گزارش همشهری؛ در کنار این رویداد، ورود بافت گیاهی و مواد زیستی به درون این گودال‌ها و پوسیدن آنها می‌تواند لایه‌ای غلیظ از گاز سولفید هیدروژن ایجاد کند.