رکورد فاصله شکسته شد؛ رصد دورافتاده‌ترین کهکشان جهان

0
184

اخترشناسان موفق به شناسایی کهکشانی به حدی دور از زمین شده‌اند که نور آن ۱۳ میلیارد سال پیش سفر خود به زمین را آغاز کرده و به تازگی به مقصد رسیده‌است، به بیانی دیگر این کهکشان تنها چند صد میلیون سال از کل جهان کوچکتر است.
به گزارش همشهری به نقل از MSNBC، این به آن معنی است که کهکشان در فاصله ۱۳ میلیارد سال نوری از زمین قرار گرفته‌است و این یعنی دورترین فاصله‌ای که تاکنون با استفاده از متد‌های طیف‌سنجی محاسبه شده‌است.

اخترشناسان برای محاسبه فاصله این کهکشان باید اطلاعات تلسکوپ‌های هابل و اسپیتزر و کک در هاوایی را با یکدیگر تلفیق می‌کردند تا بتوانند فاصله دقیق کهکشان EGS-zs8-1 را به دست آورند.

۱۳ میلیارد سال پیش،‌ این کهکشان ۱۰۰ میلیون ساله بوده‌است. در آن دوران این کهکشان یکی از درخشان‌ترین و بزرگترین اجرام آن منطقه از آسمان بوده‌است و همین ویژگی باعث شد تا تلسکوپ‌ها بتوانند آن را در میان دیگر کهکشان‌های کم‌فروغ که به راحتی از دید تلسکوپ‌ها میگریزند،‌ رصد کنند.

این کهکشان باستانی پنجره‌ای به سوی گذشته‌های دور جهان است. به گفته پیتر ون‌دکم یکی از اخترشناسان حاضر در این پژوهش از تیم هابل، هر کشف جدیدی تکه‌ای جدید از پازل چگونگی شکل‌گیری اولین نسل کهکشان‌ها در جهان اولیه را در جای خود قرار می‌دهد.

محاسبات طیف‌سنجی ابزار MOSFIRE تلسکوپ کک میزان سرخ‌فامی کهکشان EGS-zs8-1 را ۷.۷۳ محاسبه کرده‌است،‌این به آن معنی است که نوری که امروز از این کهکشان دیده می‌شود،‌۱۳.۰۴۴ میلیارد سال پیش تابیده شده‌است. در مقایسه، بهتر است بدانید سن کل جهان هستی ۱۳.۸ میلیارد سال است. گمان می‌رود کهکشان‌هایی پیرتر از این نیز در جهان وجود دارند اما تکنیک‌های محاسبه فاصله و سن آنها به اندازه تکنیک طیف‌سنجی دقیق و قابل استناد نیستند.

آغاز به کار تلسکوپ فضایی جیمز‌ وب زمینه بررسی‌های دقیق‌تر از اجرام دورافتاده جهان هستی را فراهم خواهد‌آورد. جیمز‌وب که قرار است در سال ۲۰۱۸ به فضا سفر کند،‌برای انجام چنین رصد‌هایی مجهز‌تر است.