بعید بودن احیای برجام

0
355

به‌رغم اصرار دیپلمات‌ها مبنی بر اینکه احیای توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی «قریب‌الوقوع» است، شرایطی که جمهوری اسلامی برای پذیرفتن این معامله گذاشته و سخت‌گیری‌هایی که ایالات متحده در قبال آن می‌کند، احیای «برجام» را بسیار بعید می‌نماید.

طی چند ماه اخیر هیچ چیزی تغییر نکرده است. ایالات متحده در این مدت بر این باور بوده که کش دادن روند مذاکرات توسط جمهوری اسلامی و مطرح کردن خواست‌های جدید در هر دور از مذاکرات تنها به منظور وقت خریدن برای توسعه تسلیحات هسته‌ای است.

بر این اساس، به گفته یک منبع اروپایی آگاه از جریان مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی، واشینگتن به اعضای دیگر گروه P5+1 اعلام کرده که یک گام از موضع خود در قبال سپاه پاسداران و فعالیت‌های تروریستی جمهوری اسلامی عقب نمی‌نشیند.

العربیه به نقل از اویل‌پرایس نوشت، در حال حاضر تمام توان آمریکا روی این امر متمرکز شده تا جلوی دست یافتن جمهوری اسلامی به بمب اتم طی «سه ماه ‌آینده» را بگیرد، چرا که رژیم این کشور با کمک روسیه می‌تواند سیستم موشکی خود برای پرتاب کلاهک هسته‌ای را طی این مدت تکمیل کند.

با این حال، با تکیه بر گفته مقامات آمریکایی که حاضر نخواهند شد «یک کلمه از پیش‌نویس فعلی بیش و کم» کنند، بعید به نظر می‌رسد که ایالات متحده برای به دست آوردن دل مذاکره‌کنندگان جمهوری اسلامی حاضر به دادن امتیازات ویژه به آنها باشد.

در این راستا، یک منبع آگاه نزدیک به وزارت نفت جمهوری اسلامی به «اویل‌پرایس» گفته که واشینگتن، چنانکه پیشتر قصد داشت، دیگر حاضر نیست «تروریستی» بودن سپاه پاسداران را بلافاصله پس از توافق لغو کند، بلکه تصمیم گرفته در یک دوره دوساله فعالیت‌های سپاه را ارزیابی کند، و در صورت تطابق رفتارهای سپاه با قوانین بین‌الملل، آن وقت آن را از فهرست تروریستی خارج کند.

به گفته این منبع، ارزیابی مذکور شامل این امر کلیدی خواهد بود که جمهوری اسلامی تمام فعالیت‌های اطلاعاتی و عملیاتی خود در کشورهایی همچون عراق، سوریه، لبنان، یمن، افغانستان و پاکستان را متوقف کند، و در غیر این صورت ارزیابی دوساله سپاه با شکست مواجه خواهد شد.