اجلاس پاریس با ارائه توافقنامه «تاریخی» پایان یافت

0
164

سرانجام مذاکرات پاریس در مورد تغییرات اقلیمی با شرکت بیش از ۱۹۰کشور جهان با ارائه پیش‌نویس توافق پس از ۹ روز به پایان رسید. لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه این توافق را اقدامی تاریخی برای تحول اقتصاد جهان که با سوخت فسیلی می‌چرخد، خواند. یافتن راهی برای کاهش گازهای گلخانه‌یی در جهان و لزوم پرداخت مبلغی برای الزام این مبارزه از مواردی بود که کشورهای حاضر بر سر آن اختلاف داشتند و باعث شد این نشست به درازا بکشد.
به گزارش خبرنامه ملّی ایرانیان به نقل از رویترز، بیست و یکمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (CCNUCC) و یازدهمین نشست طرف‌های پیمان کیوتو(۱۱-CMP) با عنوان کنفرانس آب و هوایی پاریس از ۳۰ نوامبر (۹ آذر) آغاز به کار کرد. قرار بود این کنفرانس روز جمعه به کار خود پایان دهد ولی با یک روز تاخیر این توافق روز شنبه اعلام نهایی شد. این توافقنامه در واقع شکل خلاصه‌تری از همان توافقنامه کارشناسان است که سه روز پیش تدوین شده بود. یک مقام فرانسوی که نامش فاش نشده به آسوشیتدپرس گفت که پیش‌نویس تازه حدود ۲۰صفحه است که ۷ صفحه کوتاه‌تر از پیش‌نویس قبلی است.

رادیو فردا نیز به نقل از خبرگزاری رویترز گزارش داده که آقای فابیوس پس از اعلام توافق، گفت: «شما می‌توانید با یک چکش کوچک، چیزهای بزرگی به دست بیاورید».

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس هم جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت که «این یک پیروزی برای تمام زمین و نسل‌های آینده است».

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا نیز در توییتر از توافق پاریس به عنوان اتفاقی بزرگ نام برد. او قرار است درباره این توافق سخنرانی جداگانه‌ای نیز انجام دهد.

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا نیز گفته که توافق پاریس «گامی بلند برای آینده زمین» است.

افزایش نیافتن رشد دمای کره زمین، یکی از خواسته‌های اساسی کشورهایی بود که با خطر افزایش سطح آب‌های جهان مواجه‌اند.

کشورهای جهان همچنین تعهد دادند که بین سال‌های ۲۰۵۰ تا ۲۰۱۰ میزان گازهای گلخانه‌ای ناشی از فعالیت‌های انسانی را تا‌‌ همان حدی نگه دارند که خاک، درخت‌ها و اقیانوس‌ها می‌توانند به طور طبیعی جذب کنند.

از نظر عملی، رسیدن به این هدف به معنی این است که کشورهای مختلف باید اشاعه گازهای گلخانه‌ای را که بیشتر بر اثر سوختن نفت، گاز و ذغال سنگ است، در نیمه دوم قرن ۲۱ متوقف کنند.

دستیابی به چنین کاهشی مستلزم تغییر در نحوه مصرف انرژی در سراسر جهان است.

بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز که در نشست پاریس حاضر بود، گفت که «تاریخ این روز را به یاد خواهد داشت».

شایان ذکر است، نحوه کمک به کشورهای فقیر برای حمایت از برنامه‌های زیست محیطی در این کشورها از موضوعات مورد بحث در این کنفرانس بود. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در صورت محقق نشدن هدف محدود کردن افزایش دمای جهانی به ۲درجه، روند آب شدن یخ‌های کره زمین سرعت می‌گیرد و این امر بالا آمدن سطح آب اقیانوس‌ها را در پی خواهد داشت.
دو کشور چین و امریکا که شاهد مرگ‌بارترین بلایای طبیعی ناشی از گرم شدن کره زمین هستند، مهم‌ترین تولید‌کننده گازهای گلخانه‌یی و آلوده‌کننده هوا محسوب می‌شوند. در همین حال رویترز به نقل از تلویزیون دولتی چین خبر داد:«باراک اوباما» رییس‌جمهوری امریکا روز جمعه در گفت‌وگویی تلفنی با «شی جین پینگ» رییس‌جمهوری چین اعلام کرد دو کشور به همکاری در مورد تغییرات آب و هوایی ادامه خواهند داد. کاهش تولید گازهای گلخانه‌یی به معنی استفاده کمتر از انرژی‌های فسیلی است. استفاده از نفت، زغال‌سنگ و حتی سوزاندن چوب با تولید اینگونه گازها که عمده‌ترین آنها دی اکسید کربن است در جو زمین باعث بازگشتن مجدد گرمای منعکس شده از سطح زمین به آن و در نتیجه افزایش دمای کره زمین می‌شود.