وزارت خارجه آمریکا از طریق برنامه «پاداش برای عدالت» اعلام کرد پاداشی تا ۱۰ میلیون دلار برای اطلاعاتی می‌پردازد که به شناسایی یا یافتن عاملان حملات سایبری تحت هدایت دولت‌های خارجی علیه زیرساخت‌های حیاتی آمریکا منجر شود.

در بیانیه منتشرشده، وزارت خارجه آمریکا گروه ایرانی «شهید شوشترى» وابسته به فرماندهی سایبری-الکترونیکی سپاه پاسداران را یکی از مهم‌ترین عاملان این تهدیدات معرفی کرد.

حساب رسمی کاربری این برنامه در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده است که این گروه پیش‌تر با نام‌های آریا سپهر آینده‌سازان، آینده‌سازان سپهر آریا، ایمن‌نت پاسارگاد، ایلیانت گستر و نت‌پیگرد سماوات فعالیت کرده است.

به‌گفته وزارت خارجه آمریکا، اعضای این شبکه سایبری با اجرای عملیات هماهنگ، خسارات مالی قابل‌توجهی به شرکت‌ها و نهادهای دولتی در آمریکا وارد کرده‌اند و اهداف این حملات شامل بخش‌های خبر، حمل‌ونقل دریایی، گردشگری، انرژی، مالی و مخابرات در ایالات متحده، اروپا و خاورمیانه بوده است.

بر اساس این گزارش، محمدباقر شیرین‌کار مسئولیت هدایت گروه «شهید شوشترى» را بر عهده دارد و فاطمه صدیقیان کاشی به‌عنوان یکی از اعضای باسابقه این شبکه، به‌طور مستقیم در برنامه‌ریزی و اجرای عملیات با او همکاری می‌کند.

آمریکا همچنین اعلام کرد که در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا این گروه یک کارزار چندلایه را برای دخالت در روند انتخابات آغاز کرده و پیش‌تر نیز در عملیات اطلاعاتی با پوشش هویت جعلی مشارکت داشته است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا در ۱۸ نوامبر ۲۰۲۱، گروه «ایمن‌نت پاسارگاد» (نام پیشین شهید شوشترى) و شش عضو آن را به‌دلیل تلاش برای مداخله در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، تحت فرمان اجرایی ۱۳۸۴۸ تحریم کرد.

همزمان، دو عامل سایبری این شبکه به نام‌های محمدحسین موسى‌کاظمی و سجاد کاشیان نیز در فهرست تحت‌تعقیب قرار گرفتند.

بر اساس اطلاعات منتشرشده، برخی از نشانی‌های مرتبط با عوامل این گروه در تهران در مناطق پیروزی، تهرانپارس و دیگر نقاط تهران قرار دارد. همچنین مجموعه‌ای از شرکت‌های پوششی با نام‌های مختلف از جمله آریا سپهر آینده‌سازان، ایلیانت گستر، ایمن‌نت پاسارگاد و نت‌پیگرد سماوات در این شبکه معرفی شده‌اند.

برنامه “پاداش برای عدالت” (Rewards for Justice) در سال ۱۹۸۴ توسط کنگره آمریکا تأسیس شد و ابتدا با هدف مبارزه با تروریسم بین‌المللی فعالیت می‌کرد. این برنامه که زیر نظر دفتر امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا اداره می‌شود، تاکنون بیش از ۲۵۰ میلیون دلار به بیش از ۱۲۵ نفر برای ارائه اطلاعات پرداخت کرده است.

در سال‌های اخیر، دامنه فعالیت این برنامه به حوزه سایبری نیز گسترش یافته و آمریکا از این ابزار برای مقابله با آنچه “تهدیدات سایبری کشورهای متخاصم” می‌نامد، استفاده می‌کند.

این نخستین بار نیست که آمریکا از ابزار جایزه‌گذاری علیه جمهوری اسلامی استفاده می‌کند. در سال ۲۰۱۹، وزارت خارجه آمریکا جایزه‌ای تا سقف ۱۵ میلیون دلار برای افشای سازوکار مالی سپاه پاسداران و نیروی قدس تعیین کرد. همچنین در سال‌های اخیر، جوایز مشابهی برای اطلاعات درباره شبکه‌های مالی مرتبط با حزب‌الله لبنان و دیگر گروه‌های متحد جمهوری اسلامی اعلام شده است.

جنگ سایبری میان جمهوری اسلامی و آمریکا سابقه‌ای طولانی دارد. در سال ۲۰۱۰، ویروس استاکس‌نت که با همکاری آمریکا و اسرائیل طراحی شده بود، به تأسیسات هسته‌ای نطنز حمله کرد. پس از آن، گزارش‌های متعددی از حملات سایبری متقابل میان دو کشور منتشر شده است.