اوباما مصوبه قانونی شدن شکایت بازماندگان ۱۱سپتامبر از عربستان را وتو کرد

0
191

رئیس جمهوری آمریکا مصوبه کنگره آمریکا را که اجازه می داد بازماندگان حملات ۱۱ سپتامبر از عربستان سعودی شکایت کنند، وتو کرد.

این یکی از معدود وتو های باراک اوباما در دوران ریاست جمهوری او است. آقای اوباما تا پایان روز جمعه دوم مهر فرصت داشت تا مصوبه کنگره را وتو کند و اگر چنین نمی کرد، این قانون از روز شنبه لازم الاجرا می شد.

مجلس نمایندگان و سنای آمریکا پیشتر، طرحی را تصویب کردند که به خانواده قربانیان حملات تروریستی یازده سپتامبر آمریکا اجازه می داد از عربستان سعودی به عنوان کشور حامی این حملات شکایت کنند.

اقدام آقای اوباما تعجب برانگیز نیست بخاطر اینکه کاخ سفید پیشتر هشدار داده بود که اگر کنگره چنین قانونی را تصویب کند، او وتو خواهد کرد.

استدلال دولت اوباما این است که اگر این طرح قانون شود، دیگر کشورها ممکن است از این قانون به عنوان توجیهی برای پیگرد قضایی دیپلمات ها، نیروهای نظامی یا شرکت های آمریکایی استفاده کنند.

در مقابل اعضای کنگره هشدار داده اند در صورت وتوی اوباما، بار دیگر در کنگره این قانون را بررسی می کنند.

طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» از ماهها پیش در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا مطرح شد و براساس آن، خانواده های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر اجازه خواهند داشت علیه دولت عربستان سعودی تقاضای غرامت کنند.

راهکار رد وتوی اوباما

هفته پیش که کنگره این مصوبه را تصویب کرد، پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد کنگره قادر خواهد بود وتوی باراک اوباما را بی اثر کند.

رایان گفت «من قاطعانه بر این باور هستم که رای کافی برای بی اثر کردن (وتوی اوباما) وجود دارد.»

براساس قوانین آمریکا، حال که رئیس جمهوری این طرح را وتو کرده، مجلس سنا باید دوباره آن را رسیدگی کند. چنانچه اینبار دو سوم اعضای سنا به این طرح رای بدهند، رئیس جمهوری اختیار وتو نخواهد داشت.

به گزارش صدای آمریکا؛ در حال حاضر جمهوریخواهان با حدود ۵۴ سناتور، در مقابل ۴۴ سناتور دموکرات، امکان استفاده از اکثریت دو سومی را ندارند، مگر اینکه برخی دموکرات ها به طرح موسوم به «عدالت در برابر حامیان تروریسم» رای بدهند.